De werking van een meterkast

Meterkast

Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Bij plaatsing van de zonnepanelen dient de omvormer op uw groepenkast in de meterkast te worden aangesloten. De experts van Zonnepanelen Xtra zorgen voor correcte berekening van het maximale vermogen en een veilige aansluiting. Zonnepanelen aansluiten is mogelijk op alle soorten meterkasten. Onze gecertificeerde medewerkers voeren aanpassingen uit volgens NEN1010.

Waar moet men opletten bij de aansluiting op de meterkast?

Bij het aansluiten van de zonnepanelen is het van belang om te goed te berekenen of de zonnepanelen op een aparte groep geplaatst moeten worden of dat er wellicht gebruik gemaakt kan worden van een bestaande groep. De berekening voor het benodigde vermogen moet nauwkeurig gebeuren omdat er anders te veel ampère over de groep kan gaan lopen. Dit is wettelijk niet toegestaan en in uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs leiden tot brand. Het is daarom aan te raden om dit altijd door een gecertificeerde monteur te laten doen.

Maximaal vermogen

Het maximaal vermogen van een zonnepaneel-installatie (en daarmee het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen) is afhankelijk van de aanwezige hoofdzekering. Bij de meeste huizen is de hoofdzekering 25A, 35A, 40A of 3 x 25A. De vuistregel is dat een zekering in de groepenkast een factor 1.6x kleiner moet zijn dan de hoofdzekering.

Oude meter?

Heeft u een ouderwetse draaischijf (Ferraris) meter in de meterkast? Dan heeft u voor het aansluiten van zonnepanelen geen nieuwe meter nodig. De opgewekte stroom wordt eerst in huis gebruikt en alles wat over is gaat terug het stroomnetwerk in: dan draait de meter achteruit. Wanneer de zonnepanelen te weinig stroom opwekken neemt u weer stroom uit het netwerk op en draait de meter weer vooruit.

Digitale meter?

Heeft u een digitale meter in de meterkast zonder teruglevertelwerk? Dan dient u deze te vervangen voor een nieuwe (slimme) meter. Doet u dit niet dan wordt de teveel opgewekte stroom, welke niet in huis wordt gebruikt, zonder vergoeding aan het netwerk teruggeleverd.

Nieuwe meter?

Heeft u al een nieuwe (al dan niet slimme) meter in de meterkast met 4 telwerken, dan hoeft u niets te doen. de teveel opgewekte stroom welke niet rechtstreeks in het huis wordt gebruikt komt op een apart teruglevertelwerk neergezet, zodat er precies wordt genoteerd wat er aan teveel opgewekte stroom aan het netwerk wordt teruggeleverd.