Zonnepanelen Xtra
Zonnepanelen Xtra

De werking van een meterkast

Zonnepanelen aansluiten in de meterkast?

Uw zonnepanelen moeten natuurlijk worden aangesloten in de meterkast. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het helaas niet. Zo moeten het maximale vermogen van de zonnepanelen nauwkeurig worden uitgerekend en kan het zijn dat uw elektrische installatie vervangen moet worden. Dat én meer leggen wij u hier uit.

Wij van Zonnepanelen Xtra sluiten maar al te graag uw zonnepanelen aan in de meterkast. Onze experts zorgen voor een correcte berekening van het maximale vermogen en een veilige aansluiting en werken uiteraard volgens NEN 1010. Informeren naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

Waar moet ik op letten bij de aansluiting op de meterkast?

Bij het aansluiten van de zonnepanelen in de meterkast komen uiteenlopende zaken kijken, zoals:

 1. nieuwe schakelgroep
 2. maximaal vermogen
 3. geschiktheid huidige meter
 4. 1- of 3-fasen aansluiting?

1. Zonnepanelen op een aparte groep?

Bij het aansluiten van de zonnepanelen in de meterkast is het van belang om te goed te berekenen of de zonnepanelen op een aparte groep geplaatst moeten worden of dat er wellicht gebruik gemaakt kan worden van een bestaande groep. De berekening voor het benodigde vermogen moet nauwkeurig gebeuren omdat er anders teveel ampère over de groep kan gaan lopen. Dit is wettelijk niet toegestaan en in uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs leiden tot brand. Het is daarom aan te raden om dit altijd door een gecertificeerde monteur te laten doen.

2. Maximaal vermogen

Het maximaal vermogen van een zonnepaneel-installatie (en daarmee het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen) is afhankelijk van de aanwezige hoofdzekering. Bij de meeste huizen is de hoofdzekering 25A, 35A, 40A of 3 x 25A.

3. Is uw huidige groepenkast geschikt voor zonnepanelen?

Niet elke meter is geschikt voor zonnepanelen. Om gebruik te maken van uw eigen opgewekte energie moet uw elektrische installatie immers ook stroom kunnen leveren aan het net. Hieronder bespreken we de verschillende soorten meters en hun compatibiliteit met zonnepanelen.

Oude meter met zonnepanelen

Heeft u een ouderwetse draaischijf (Ferraris) meter in de meterkast? Dan heeft u voor het aansluiten van zonnepanelen geen nieuwe meter nodig. De opgewekte stroom wordt eerst in huis gebruikt en alles wat over is gaat terug het stroomnetwerk in: dan draait de meter achteruit. Wanneer de zonnepanelen te weinig stroom opwekken neemt u weer stroom uit het netwerk op en draait de meter weer vooruit.

Digitale meter zonder teruglevertelwerk

Heeft u een digitale meter in de meterkast zonder teruglevertelwerk? Dan dient u deze te vervangen voor een nieuwe (slimme) meter. Doet u dit niet dan wordt de teveel opgewekte stroom, welke niet in huis wordt gebruikt, zonder vergoeding aan het netwerk teruggeleverd.

Nieuwe meter?

Heeft u al een nieuwe (al dan niet slimme) meter in de meterkast met 4 telwerken, dan hoeft u niets te doen. De teveel opgewekte stroom welke niet rechtstreeks in het huis wordt gebruikt komt op een apart teruglevertelwerk neergezet, zodat er precies wordt genoteerd wat er aan teveel opgewekte stroom aan het netwerk wordt teruggeleverd.

4. 1- of 3-fasen aansluiting

Doorgaans maken we onderscheid tussen twee types aansluitingen in de meterkast, namelijk een 1-fase en 3-fasen aansluiting. Een 3-fasen aansluiting heeft een hogere capaciteit en is daardoor geschikt als u met uw zonnepanelen veel stroom opwekt en aan het net gaat leveren. Heeft u momenteel een 1-fase aansluiting? In dat geval moet deze mogelijk verzwaard worden voordat u uw zonnepanelen in gebruik kunt nemen.

Zo gaan wij te werk

Wij raden u aan om een gecertificeerd expert in te schakelen voor het aansluiten van uw zonnepanelen in de meterkast. Bij Zonnepanelen Xtra kunt u hier natuurlijk ook voor terecht, evenals voor Sharp, LG en Panasonic zonnepanelen en topklasse Goodwe omvormers. SolarEdge omvormers met optimizers en Enphase micro omvormers. Eerst installeren wij de zonnepanelen op uw dak en plaatsen we de omvormer. Vervolgens trekken we een kabel van de omvormer naar uw meterkast. Indien nodig leggen we een nieuwe groep aan of vervangen we uw huidige meter. De volgende stap is om via de kabels de zonnepanelen aan te sluiten op de hoofdmeter en hoofdzekering.

Waarom Zonnepanelen Xtra?

 • Gratis deskundig advies van een specialist;
 • Uitsluitend topkwaliteit zonnepanelen van A-merken
 • Erkend zonnepanelen installateur;
 • We werken regionaal en zijn vertrouwd;
 • Snelle en veilige montage en aansluiting in de meterkast;
 • Na installatie wekken de panelen direct duurzame energie op;
 • Waar nodig verlenen wij assistentie bij zaken als subsidie aanvragen bij de gemeente;
 • Beheren van uw eigen zonne-energie kan via pc, laptop, tablet en smartphone;
 • U ontvangt minimaal 25 jaar garantie op de zonnepanelen, bij storing staan wij altijd voor u klaar;
 • Standaard opbrengstgarantie van 25 tot 30 jaar na plaatsing;
 • Maximaal profijt van uw zonnepanelen.

Vragen over zonnepanelen aansluiten?

Heeft u nog vragen over het aansluiten van uw zonnepanelen in de meterkast? Bijvoorbeeld omdat u de zonnepanelen wilt aansluiten aan een oude meterkast? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via de mail, telefonisch of laat simpelweg uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u terug wanneer dat u uitkomt.