Waarom helpt een thuisbatterij om meer uit je zonnepanelen te halen?

Waarom helpt een thuisbatterij om meer uit je zonnepanelen te halen?

Zonnepanelen zijn een slimme manier om duurzame energie op te wekken en uw energiekosten te verlagen. Toch benut u vaak niet alle opgewekte zonne-energie optimaal. Een thuisbatterij kan dit probleem oplossen. Hier leest u wat een thuisbatterij is en hoe een thuisbatterij u helpt om meer uit uw zonnepanelen te halen.

Wat doet een thuisbatterij precies?

Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op die uw zonnepanelen overdag opwekken, maar die u op dat moment niet gebruikt. Zonder thuisbatterij gaat deze energie terug naar het elektriciteitsnet. Met een batterij kunt u deze energie opslaan en op een later moment gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds of op dagen waarop het erg bewolkt is. Zo bent u minder afhankelijk van het net en verhoogt u uw “zelfconsumptie”. Dit betekent dat u een groter deel van uw eigen opgewekte energie daadwerkelijk gebruikt. Dit verlaagt de kosten op uw energierekening aanzienlijk.

Opvang van pieken in zonneproductie

Zonnepanelen leveren de meeste stroom midden op de dag, terwijl huishoudens vaak meer energie verbruiken in de ochtend en avond. Deze mismatch betekent dat u soms energie moet inkopen van het net, zelfs als uw zonnepanelen voldoende hebben opgewekt. Zonder batterij wordt gemiddeld slechts 30% van de opgewekte zonne-energie direct gebruikt, terwijl de rest teruggeleverd wordt aan het net. Met een thuisbatterij kan dit percentage oplopen tot 60% of meer, afhankelijk van uw verbruik en de grootte van de batterij.

Een thuisbatterij vangt de pieken in zonneproductie op en stelt u in staat om deze energie te gebruiken wanneer u het nodig heeft. Zo hoeft u minder energie in te kopen tijdens uw eigen piekmomenten. Dit is niet alleen financieel voordelig, maar belast ook het elektriciteitsnet minder.

Slimme technologie voor efficiënt energiegebruik

Veel thuisbatterijen werken met slimme technologieën die uw energieverbruik monitoren en optimaliseren. Hiermee kunt u bijvoorbeeld apparaten zoals een wasmachine of vaatwasser laten draaien op momenten dat de batterij voldoende zonne-energie heeft opgeslagen. Daarnaast kunnen sommige systemen inspelen op dalende of stijgende energietarieven, zodat het gebruik van opgeslagen energie nog rendabeler wordt.

Milieuvriendelijk en toekomstbestendig

Door meer van uw zelf opgewekte energie te gebruiken verlaagt u uw energierekening en denkt u aan het milieu. Een thuisbatterij helpt namelijk om het elektriciteitsnet minder te belasten. Dit komt duurzame energietransitie ten goede. Bovendien zorgt een thuisbatterij ervoor dat u voorbereid bent op veranderingen in de energiemarkt, zoals schommelende tarieven en een afnemende salderingsregeling.

Naast deze voordelen kan een thuisbatterij ook dienen als back-up bij stroomuitval. Zo heeft u altijd toegang tot energie, zelfs in onverwachte situaties. Wel zo prettig, nietwaar?

Is een thuisbatterij gunstig?

Een thuisbatterij is zeker nog gunstig. Het blijft aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen, zelfs met de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2027. Zonder extra voorzieningen kunt u al 30% van de opgewekte energie zelf gebruiken. Met een thuisbatterij, elektrische boiler of een elektrische auto kunt u dit aandeel verhogen tot ongeveer 70%, waardoor u meer energie binnenshuis benut. De resterende 30% wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat de investering nog steeds rendabel maakt.

Investeren in een thuisbatterij?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en voordelen die een thuisbatterij biedt? Neem contact op voor meer informatie, een van onze specialisten denkt graag met u mee. U kunt heel gemakkelijk contact opnemen door uw vraag en contactgegevens achter te laten in het contactformulier. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. Wat kan een van onze adviseurs voor u betekenen? We horen het heel graag!

0 Comments

leave a comment